Informacje o wyrobach

 

Masło klarowane
Masło klarowane w tradycyjny sposób w nieskiej temperaturze. Doskonałe do smażenia, pieczenia oraz zup i sosów. Polecane do smażenia warzyw, ryb, delikatnych mięs, naleśników i przygotowywania zasmażek.
 
Twaróg półtłusty, śmietankowy
Twarogi produkwane przez nas metodą tradycyjną maja charakterystyczny smak i aromat oraz pięknie wykształcone ziarno twarogowe widoczne podczas krojenia. Dzięki zachowaniu tradycyjnego sposobu produkcji otrzymujemy wyrób przypominający twaróg wiejski, który jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i białka.
 
Śmietanki 18%, 30%, 36% i śmietana 18%
Do produkcji śmietanek stosujemy procesy technologiczne, które zapewniają jak najmniejszą ingerencję w naturalne cechy smakowe, zapachowe oraz jej pierwotny skład chemiczny. Produkowana przez nas śmietana 18% zawiera specjalnie wyselekcjonowane żywe kultury bakterii, które ukwaszają produkt, nadając mu niepowtarzalny smak, aromat i konsystencję.
 
Mleko spożywcze 2%, 3,2% i maślanka
Mleko produkowane przez nas jest tylko pasteryzowane w temperaturze 94°C i dla lepszej przyswajalności tłuszczu homogenizowane. Daje to gwarancję, że otrzymujecie Państwo mleko o jakości najbardziej zbliżonej do świeżego, wiejskiego. Maślanka. jako napój fermentowany, idealnie wpływa na przewód pokarmowy, a dzięki swoim walorom smakowym jest doskonałym napojem orzeźwiającym.
 
Mleko wiejskie świeże
Mleko wiejskie świeże jest mlekiem pochodzącym prosto od krowy, nie poddanym żadnym procesom technologicznym, niepasteryzowanym, a więc jest najbardziej naturalnym produktem spożywczym. Może być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub innego zastosowania w gospodarstwie domowym.
 
Ser morski i ser śnieżka
Ser morski jest serem typu holenderskiego. Posiada delikatny, właściwy, lekko słony smak. Swoje cechy zawdzięcza zachowaniu tradycyjnej metody produkcji oraz procesowi dojrzewania prowadzonemu w optymalnych warurkach. Ser Śnieżka jest serem typu szwajcarskiego do produkcji którego używamy dodatkowo najlepszych bakterii propionowych, które zapewniają właściwe walory smakowe oraz ładnie wykształcone dziurki. Sery są bogate w łatwo przyswajalne białko i tłuszcz.
 
Masło ekstra w kostce i osełkowe
Produkowane przez nas masło swój orzeźwiający smak i orzechowy aromat zawdzięcza dodatkowi żywych kultur bakterii. Jego naturalna twardość świadczy o nienaruszonej w procesie produkcji pierwotnej struktury tłuszczu. Stanowi ono doskonałe źródło niezbędnych dla organizmu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D, E, K. Dzięki zachowaniu rygorystycznej higieny produkcji jest wyrobem o wysokiej jakości i długim terminie przydatności do spożycia.
 
Serek homogenizowany o smaku waniliowym
Serek homogenizowany o smaku waniliowym posiada delikatną, puszystą konsystencję dzięki zastosowaniu tradycyjnej technologii produkcji. Podstawowym surowcem do wyrobu serka jest twaróg, który razem z innymi naturalnymi dodatkami stanowi idealny deser.
 
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny bez dodatków (6% tłuszczu - 250 g), wyprodukowany w oparciu o kultury bakterii sprzyjające prawidłowej przemianie materii. Może być wykorzystany do bezpośredniego spożycia lub z dodatkiem świeżych owoców. Nadaje się również świetnie do sałatek, surówek i sosów, a odpowiednia ilość tłuszczu łączy zalety jogurtu naturalnego i śmietanki.
 
Szampan serwatkowy
Szampan serwatkowy jest napojem orzeźwiającym wyprodukowanym ze świeżej serwatki prosto z produkcji serów twarogowych z dodatkiem wyselekcjonowanych szczepów drożdży. Jej atrakcyjność wynika między innymi z wysokiej wartości biologicznej i strawności białek zawierających aminokwasy egzogenne (nie wytwarzane przez organizm). Kwas mlekowy wytworzony w serwatce przez szczepy bakterii fermentacji mlekowej działa ochronnie na przewód pokarmowy człowieka ograniczając rozwoju bakterii chorobotwórczych. Serwatka bogata jest w witaminy z grupy B, jej żółto zielona barwa pochodzi głównie od witaminy B2.
Jaja ściółkowe
Jaja ściółkowe, pochodzą z hodowli gdzie kury nie są przetrzymywane w klatkach i posiadają większą ilością miejsca, kurnik wyścielony jest słomą i piaskiem. Ptaki mają dostęp do urządzeń umożliwiających kąpiel piaskową, aktywność wzmacnia ich kości. Kury otrzymują naturalną karmę, a jaja swój wyjątkowy smak i złocistą barwę żółtka zawdzięczają starannie dobranym składnikom. Są to jaja bogate w witaminy i mikroelementy. Pierwsza cyfra kodu oznacza rodzaj chowu. 2 — chów ściółkowy. Jaja pochodzą z gospodarstw spełniających odpowiednie warunki hodowli i gwarantujących bezpośrednie dostawy i świeżość produktu.
 
Jaja ekologiczne
Jaja ekologiczne, pochodzą z hodowli ekologicznych, gdzie kury karmione są jedynie naturalnymi produktami. Gospodarstwa posiadają certyfikaty potwierdzające zgodność procesu produkcji w wymaganiami Rozporządzenia Rady Wspólnoty Europejskiej nr 834/2007. Kury żyją w kurniku, ale także na powietrzu, swobodnie grzebią w ziemi, skubią, nie są karmione sztucznymi paszami. W chowie ekologicznym nie stosuje się stymulatorów nośności i wzrostu. Kura zaczyna nieść się naturalnie w wieku pół roku. Pierwsza cyfra kodu oznacza rodzaj chowu. 0 - chów ekologiczny
 
Boczek wędzony
Boczek wędzony, nie parzony, doskonały do smażenia. Bez konserwantów z naturalnymi przyprawami. Wędzony w tradycyjnej wędzarni drewnem bukowym, które nadaje wędlinom wspaniały aromat i w naturalny sposób przediuża trwałość.
 
Kaszanka domowa
Kaszanka domowa — krupniok. Według tradycyjnej receptury, z niewielką ilością tłuszczu z kaszą gryczaną. Naturalne przyprawy, bez konserwantów.
 
Kiełbasa bychowska
Kiełbasa bychowska, czosnkowa, wieprzowa, parzona, według tradycyjnej receptury. Wędzona w tradycyjnej wędzarni drewnem bukowym, które nadaje wędlinom wspaniały aromat oraz naturalnie konserwuje. Przyprawy naturalne, bez konserwantów.
 
Kiełbasa krakowska
Kiełbasa krakowska sucha, wieprzowa według tradycyjnej receptury. Wędzona w tradycyjnej wędzarni, parzona, dojrzewająca, suszona i ponownie wędzona. Jest wędliną trwałą. Termin-30 dni.
 
Pasztet wieprzowy
Pasztet wieprzowy, pieczony, z małą zawartością bluszczu, niepowtarzalny smak. Bez konserwantów z naturalnymi przyprawami.
 
Schab wędzony
Schab wędzony, parzony. Wspaniały, delikatny smak, bez konserwantów. Wędzony w tradycyjnej wędzarni drewnem bukowym, które nadaje wędlinom wspaniały aromat oraz naturalnie konserwuje.
 
Szynka w siatce
Mięso z szynki wieprzowej, tzw. kulka, parzona. Wędzona w tradycyjnej wędzarni drewnem bukowym, które nadaje wędlinom wspaniały aromat oraz naturalnie konserwuje. Tylko naturalne przyprawy, bez konserwantów.
 
Kiełbasa polska
Kiełbasa polska według tradycyjnej receptury, wędzona zimnym dymem, nie parzona.
 
Kiełbasa biała, parzona
Kiełbasa biała wieprzowa, parzona, produkowana jest w oparciu o tradycyjną, starą recepturę. Zawiera 100% mięsa wieprzowego, naturalne przyprawy i nie ma konserwantów.
 
Polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka wieprzowa, mięso z szynki, tzw. Ligawka, parzona. Wędzona w tradycyjnej wędzarni drewnem bukowym, które nadaje wędlinkom wspaniały aromat i przedłuża trwałość. Bez konserwantów z naturalnymi przyprawami.
 
Wątrobianka domowa
Wątrobianka domowa jest pasteryzowana w słoiku tak jak robiono dawniej co wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Skład: mięso wieprzowe 75%, wątroba wieprzowa 25%, naturalne przyprawy. Nie zawiera konserwantów. Waga netto 420g.
 
Kiełbasa wiejska domowa
Kiełbasa wiejska domowa jest pasteryzowana w słoiku według starych przepisów technologicznych co wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Skład: mięso wieprzowe 100%, naturalne przyprawy. Nie zawiera konserwantów. Waga netto 420g
 
Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa zawiera chude mięso z golonki pokrojone w male kawałki. Pasteryzacja w słoiku wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Skład: chude mięso z golonki 70%, ocet, żelatyna wieprzowa, naturalne przyprawy. Nie zawiera konserwantów. Waga netto 440g.
 
Chleb Mamy i Taty
Chleb Mamy i Taty to tradycyjny chleb pszenno - żytni uzyskiwany poprzez fermentację wielofazową na naturalnym, żywym zakwasie, którego rozrost odbywa się w koszykach wiklinowych. Chleb pieczony jest bezpośrednio na tle pieca co daje efekt (nie tylko od góry ale i od doki) smacznej chrupiącej skórki. Masa chleba po wypieczeniu wynosi ok. 500g.
 
Chleb Babuni
Chleb Babuni to chleb pszenno - żytni na ziemniakach‚ uzyskiwany poprzez fermentację wielofazową na naturalnym, żywym zakwasie z dodatkiem ziemniaków. Chleb ten oprócz wspaniałych walorów smakowych jest bardzo delikatriy, miękki z chrupiącą skórką. Dużą zaletą tego chleba jest jego dłuższa świeżość. Rozrost chleba odbywa się w formach a po wypieku jego waga to ok. 500g
 
Chleb razowy
Chleb razowy to chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej, uzyskiwany poprzez fermentację wielofazową na naturalnym, żywym zakwasie. Prawidłowo przeprowadzona i kontrolowana fermentacja daje właściwą kwasowość chleba razowego przez to chleb nie jest kwaśny ani zbyt wilgotny, ponadto bardzo długo zachowuje świeżość. Rozrost chleba odbywa się w formach a jego masa po wypieku wynosi ok. 500g
 
Chleb razowy wieloziarnisty
Chleb razowy wieloziarnisty to chleb żytni z dodatkiem mąki pszennej. Zawiera mieszankę 6 składników: dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam, płatki owsiane i płatki jaglane znacznie wzbogacając walory smakowe i wartość odżywczą chleba razowego. Wierzch posypany mieszanką.
 
Bulka kajzerka
Bułka kajzerka to pszenna bułeczka, ręcznie wyrabiana. Swym smakiem urzeka i niczym nie przypomina wszechobecnych dziś "dmuchanych" bułek produkowanych maszynowo. Wypiekana na tle starego pieca jest chrupiąca i nie kruszy się. Pakowane są po 5 sztuk w opakowaniu.
 
Bułka grahamka
Bułka grahamka to bułka z mąki pszennej razowej z dodatkiem mąki pszennej. Wypiekana na tle starego pieca jest chrupiąca i nie kruszy się. Pakowane są po 3 sztuki w opakowaniu.
 
Chleb taty
Chleb taty to chleb o wyjątkach walorach smakach, wilgotny, długo trzymający świeżość, bez dodatku drożdży, przygotowywany wyłącznie na naturalnym, żywym zakwasie. Ten pszenny chleb wyrabiany jest z dwóch typów mąk: 500 i 750 (mąki krótko terminowe bez dodatków chemicznych), jego ciemniejszą barwę nadają otręby: pszenne, żytnie, owsiane i orkiszowe tworząc oryginalną kompozycje smakową. Wierzch chleba pokrywa mocno chrupiąca posypana makiem skórka. Chleb Taty to unikalny i całkowicie naturalny, ręcznie wyrabiany produkt. Waga netto 900 gr.
 
Chleb orkiszowy
Chleb o wyjątkach walorach zdrowotnych, do jego wyrobu użyto delikatnej mąki Orkiszowej 2000 - mąki o najwyższej zawartości tzw. popiołu (jakościowo najlepsza). Mąka ta nie jest jedynie kilku procentowym dodatkiem lecz jest podstawowym surowcem do wyrobu tego chleba i stanowi 50% jego składu. Drugie 50% to naturalna mąka żytnia typu 720, ponadto w skład wchodzą między innymi oliwa z oliwek i miód. Fermentacja tego chleba odbywa się na naturalnym, żywym zakwasie. Skóra chleba posypana jest ziarnem sezamu. Waga netto 500 gr.
 
Chleb pytlowy
Chleb, który pamiętają nasi dziadkowie, niegdyś wypiekany w większości piekarni. Obecnie chyba ze względu na pytlowanie mąki (czasochłonna, ręczna praca) niewzykle rzadki do kupienia. Można o nim powiedzieć, że jest to chleb żytni, bo mąka żytnia typu 720 (naturalna bez dodatków chemicznych) stanowi 90% jego składu, pozostałe 10% to mąką pszenna typu 750. Fermentacja tego chleba odbywa się przy zastosowaniu naturalnego żywego zakwasu. Chleb pytlowy to smak i zapach staropolskiego chleba. Nieco nowoczesności nadaje mu wyjątkowa kompozycja różnych składników posypanych na jego chrupiącą, smaczną skórkę tzn. kasza kukurydziana, kasza gryczana, siemię lniane, sezam czarny, słonecznik, nasiona amarantusa, płatki amarantusa, płątki owsiane, jaglane i orkiszowe. Waga netto 500 g.
 

 

powrót na stronę główną»

Dowozy:

Niski stopień przetworzenia naszych wyrobów wynikający ze stosowania tradycyjnych metod produkcji gwarantuje uzyskanie naturalnych, znanych od lat produktów. A krótkie terminy przydatności do spożycia są gwarancją ich świeżości.

Zamówienia i informacje:
691 420 546 od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 20.00 oraz w sobotę i niedzielę w godzinach od 9.00 do 14.00.

Informujemy, że ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. x